ARACI TANIMA VE HAZILIK

Araçta Bulunan Parça ve Sistemler

Motor: Yakıttan elde ettiği enerjiyi makenik enerjiye çeviren makinedir. Aracın yol almasını için gerekli gücü motor sağlar. Motorlar zamanlarına göre 2 zamanlı ve 4 zamanlı olmak üzere ikiye ayrılır. 

2 zamanlı motorlar: Ateşleme her devirde yeniden yapılır. Pistonun 2 hareketinden bir iş ortaya çıkar.

4 zamanlı motorlar: Ateşleme 2 devirde bir yapılır. Pistonun 4 hareketinin sonucunda bir iş ortaya çıkar.

Araçlarda çoğunlukla 4 zamanlı motorlar kullanıldığı için üzerinde özellikle durmak gerekir. 4 zamanlı motorlar benzinli ve dizel araçlarda farklı ateşleme prensibiyle çalışır. Benzinli ve L.P.G'li araçlarda ateşleme buji ile yapılır.

4 zamanlı benzinli motor

Benzinli araçlarda emme zamanında benzin ve hava karışımı emilir.

L.P.G çevreyi en az kirleten yakıttır. L.P.G'li motorların calışma prensibi benzinli motorlarınkine benzerdir.

Dizel motorlarda ise ateşleme enjektörle yapılır. Bu motor yakıt olarak motorin mazot kullanırlar.

4 zamanlı dizel motor

Dizel motorlarda emme zamanında silindire sadece hava emilir.

Ateşleme Sistemi: Benzinli ve gazlı araçlarda silindire sıkışan hava yakıt karışımının yakılabilmesi için bujilere yüksek gerilimli kıvılcım sağlayan sistemdir.

Benzinli motorların yakıt sistemi: Motor için gerekli hava benzin karışımını oluşturarak silindire gönderir. Böylece silindirde yakıt ateşlenmeye hazır olmuş olur. Buji ile kıvılcım oluşturulup ateşlenme gerçekleşir.

Dizel motorların yakıt sistemi: Motor için gerekli hava ve mazotu çalışma koşullarına göre silindire gönderir. Mazot (motorin) enerji kaynağı olarak kullanılır. Dizel motorlarda buji yerine enjektörbulunur. Enjektörde sıkıştırma zamanı sonunda yanma odalarındaki basınçlı, yüksek sıcaklıklı havanın üzerine atomize şekilde motorin püskürtülür. Böylece ateşleme gerçekleşir. Dizel motorlarda yakıtın birmesi sonucu motor hava yapar.

Marş sistemi: Motorun çalışması için ilk hareketi sağlayan sistemdir.

marş motoru

Marş motorunun görevi ilk hareketi volan dişsiline iletmektir.

volan dişlisi

Marşa basma süresi 10 - 15 saniye civarı olmalıdır. Daha uzun basılırsa marşa akümülator deşarj olur yani boşalır. Motor çalışırken marşa basılması durumunda marş dişlisi zarar görür.

Marşa basıldığında marş motoru çalışmıyorsa; problem çoğunlukla aküden kaynaklanıyordur. Akü boşalmış, kutup başları gevşemiş veya akünün kutup başları oksit yapmıştır.

Yağlama sistemi: Aracın parçalarının birbiriyle teması sonucu normal koşullarda sürtünme sonucu aşınma meydana gelir. Yağlama sisteminin görevi bu parçaların arasına girerek direk temaslarını önlemektir. Bu şekilde sürtünme ve aşınma azalmış olur. Böylece hareketler daha kolay sağlanmış olur ve çalışan parçaların ömrü uzar. Yağ seviyesi yağ çubuğunun iki çizgisi arasında olmalıdır. Motor çalışır durumdayken yağlanmanın devam edip etmediği gösterge panelindeki yağ lambasındananlaşılır. Araç seyir halindeyken yağ lambasında bir anormallik görülürse motorun hemen durdurulması gerekir.

Motor yağı kontrol edilirken araç mutlaka düz bir zeminde olmalıdır. Aksi taktirde doğru sonuç elde edilmez. Motor durdurulduktan 4 5 dakika kadar sonra kontrol edilmelidir. Yağın tamamının kartere dolması beklenir. Motor yağı günlük kontrol edildiği için günlük bakım kategorisine girer. Motor yağı değiştirilirken motorun sıcak olmasına dikkat edilir. Bu da yağın akışkan olmasını sağlar. Motor yağ yakıyorsa aracın egzozundan mavi duman çıkar.

Soğutma sitemi: Motorun verimli çalışabileceği ısı ortamını sağlar.

BİZE BİR MAİL İLE BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ.